Kasko Araç Değer Listesi

Kasko Araç Değer Listesi, Ülkemizde milyonlarca araç bulunmaktadır. Her aracın üretimi ile beraber belirlenmiş bir değeri bulunmaktadır. Kasko araç değer listesi, Türkiye Sigorta ve Reasürans Birliği tarafından belirlenerek aylık güncellemeler şeklinde yapılmaktadır. Bu belirlemelerde aracın marka, model, yaş ve kullanım amacı gözetilerek kasko değeri ortaya çıkarılmaktadır. Araç değeri kapsamında 15 yaşından küçük araçlar yer alırken, yaşı daha büyük araçlar için sigorta şirketleri tarafından, sigorta bedeli ortaya çıkarılarak yapılmaktadır. 15 yaşını geçkin araçların kasko hesaplamaları işleminde, sigorta şirketlerinin müşterilerine verdiği bilgiler doğrultusunda ortaya çıkarılan listeler dikkate alınmaktadır. Sigorta şirketlerinin tazminat ödemelerinde de bu listelerden yola çıkılarak hareket edilmektedir. Kasko araç değer listesi hakkında bazı internet sitelerinde yapılan arama sonuçlarında bilgi paylaşımı yapılmaktadır.

Kasko Bedeli Hesaplaması

Kasko araç değer listesi hesaplamalarında, Türkiye Sigorta ve Reasürans Birliği tarafınca hazırlanan listeler dikkate alınarak, araç değeri hesaplama işlemi yapılmaktadır. TSRB tarafından oluşturulan listede; aracın markası ve modeli temel alınarak kasko araç değer listesi oluşturulmaktadır. Buna göre model yılı yeni olan araçların, kasko değeri de yüksek tutulmaktadır. Yapılan kaskoların primlerinde, aracın yaşı önemle göz önünde bulundurulmaktadır. Yaşlı araçlar için yapılan prim ödemeleri daha yüksek olmakla beraber, masrafları da daha fazla olmasının neticesinde kasko bedeli daha düşük olmaktadır. Aynı zamanda hesaplama yapılırken aracın bulunduğu bölge de dikkate alınmaktadır. Büyük şehirlerde yaşanan trafik sorunu ve kaza oranı fazla olduğundan, kasko bedelleri yüksek oranlı olarak belirlenmektedir.

Kasko Sigortası ve Teminatları

Sigorta şirketlerinin yaptığı sigorta haricinde aracın yanması, çalıntı durumları oluşması veya kazayla birlikte zarar görmesi halinde, isteğe bağlı ek sigorta güvencesi olayına kasko denilmektedir. Her sigorta şirketi, müşterilerine kasko isteyip istemediklerini sorarak, işleme verilen cevap neticesinde devam etmektedir. Kasko yapılan araçlar için oluşturulan sigorta poliçeleri, karayolu kullanımına müsait motorlu ve motorsuz araçların, belirli olumsuzluklar sebebiyle uğradıkları maddi zararları, güvence altına alınmaktadır. Bu teminat içerisinde araçların kaza yapması, yanması, çalınması veya parçalanması gibi durumlar bulunmaktadır. Teminata dâhil olmayan parçalar ise; klima, navigasyon, ses sistemi, radyo ve medya oynatıcılar gibi aksesuarlar olarak belirlenmektedir. Ancak standart kasko poliçesinin dışında, ilave eklentiler yapılabilir fakat bu işlemle beraber de prim artışı gözlenmektedir. Yapılan kaskolar, her yıl yenileme ihtiyacı duyacağı gibi, otomatik yenilenme söz konusu olmamaktadır. Ayrıca yılı dolduğu andan itibaren yapılandırılmayan poliçelerde, kasko sigortası ve buna bağlı olarak teminatlardan araç sahipleri muaf tutulmaktadır.

Araç Değişikliği Kasko Sigortasını İptal Eder mi?

Kişinin kaskolu aracını satışa çıkarıp satış gerçekleşmesi halinde, kasko poliçesi geçersiz kılınmaktadır. Satışı gerçekleşen aracın satış tarihi, aynı zamanda devam eden kaskonun bitiş tarihi olmaktadır. Yılını doldurmamış sigorta poliçesinin erken sonlanması halinde, başladığı gün ve bitirildiği gün arasındaki hesaplamalar yapılarak, satış yapan kişiye kalan kullanılmamış poliçe primleri geri ödenmektedir. Kasko araç değer listesi için yapılan sorgulamalarda, aracın kasko bitiş ve başlangıç tarihi de öğrenilirken, satış yapılması durumunda geri ödenecek tutarla alakalı bilgilere de ulaşılabilmektedir. Aynı zamanda kasko yenilemek için, sigorta şirketlerinden alınan randevular rehberliğinde kısa süre içerisinde poliçe güncellemesi yapılabilmektedir. Yıllık yapılan kaskolarda, yıl içerisinde kaza yapılmaması ya da herhangi bir teminat sebebinden dolayı kasko ödemesi alınmaması halinde, yenilenecek olan bir sonraki poliçe için indirim hakkı verilmektedir. Bir başka husus ise; aracın kaza yapmış olması ve kasko ödemesi alması durumunda kişi, indirim hakkından yararlanamamaktadır lakin kullanıcı hatası olmadığı resmi olarak beyan edilirse, oluşan hasar ödemesi karşı tarafın sigorta şirketinden alınacağı için, indirim hakkına hiçbir olumsuz etki oluşmamaktadır.