Ginseng Nedir? Ginseng Faydaları Nelerdir?

Ginseng Nedir, Araliaceae familyasındaki Panax cinsine ait yavaş büyüyen çok yıllık bir bitki türüdür. Bitki Çin’in bazı bölgelerinde ve Asya’nın diğer bölgelerinde de Ginnsuu olarak adlandırılmaktadır.

Ginseng terimi Çin rénshēninden türetilmiştir, burada “kişi” anlamına gelir ve sh “n “bitki kökü” anlamına gelir. Bu Çin ifadesi, bitkinin bir çiftine benzeyen bitkinin kökü şeklindeki karakterleri ifade eder. Bitkinin konik kökleri yaklaşık 5 cm ila 30 cm uzunluğunda ve tabaklanmış bir renktedir. İngilizce adı Kantonca telaffuz – “jên shên” ve Hokkien telaffuz “jîn-sim” türetilmiştir. Panax cinsi, Yunanca “hepsi iyileşir” anlamına gelir ve aynı bitkinin “her derde deva” olduğunu söyler. Geleneksel Çin tıbbında kas gevşetici olarak uygulanmasına aşina olan Linnaes tarafından adlandırılmıştır. Ginseng, Kuzey Amerika’da ve Kore, Butan ve Doğu Sibirya gibi bölgelerde Doğu Asya’nın Kuzey Yarıküresinde bulunur. Var olduğu bilinen en güneydeki Ginseng, Vietnam’da bulundu ve “Panax vietnamensis” olarak adlandırılıyor.

Ginseng etli kökleri olan kısa, yavaş büyüyen bir bitkinin on bir farklı çeşidini ifade eder. Ginseng’in refahı yeniden sağlayıp iyileştirdiğine inanılıyor. En popüler bitkisel ilaçlardan biridir.

Otlar açık renkli, çatallı şekilli bir kök, nispeten uzun bir sap ve oval bir şekle sahip yeşil yapraklar içerir.

Hem Amerikan ginsenginin (Panax quinquefolius, L.) hem de Asya ginsenginin (P. Ginseng) enerjiyi artırdığını, kan şekerini ve kolesterol seviyelerini düşürdüğünü, stresi azalttığını, rahatlamayı teşvik ettiğini, şeker hastalığını tedavi ettiğini ve erkeklerde cinsel işlev bozukluğunu yönetdiğine inanılmaktadır.

Ginseng, tipik olarak ginsenosidler olarak bilinen bileşiklere sahiptir. Panax ginseng (Asya ginsengi) ve Panax quinquefolius (Amerikan ginsengi) de dahil olmak üzere çeşitli türler ve ginseng türleri vardır. Sibirya kökü, Sibirya ginseng (Eleutherococcus senticosus) ve taç prensi ginseng (Pseudostellaria heterophylla) gibi yaygın örneklerle çeşitli diğer bitkiler ginseng kökü ile karıştırılmaktadır. Gerçek ginseng bitkileri Panax cinsine ait olanlardır.

Ginseng kökleri genellikle kurutulmuş formda, afrodizyak, uyarıcı ve antidiyabetik ajan olarak çeşitli yararlar sağladığı düşünülen geleneksel bir ilaç olarak ve ayrıca erkeklerde cinsel işlev bozukluğu tedavisi olarak satılmaktadır.

Enerji içecekleri, bitkisel çaylar, saç tonikleri ve kozmetik ürünlerine Ginseng de eklenebilir.