Rapor Parası Hesaplama

Rapor Parası Hesaplama, rapor parası alma şartları ve rapor paranızın ne kadar olduğu konusunda yazımızda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. 4a SSK kapsamında çalışıyorsunuz ya da 4b bağkur kapsamında prim ödüyorsunuz. Hastalandınız, iş kazası geçirdiniz ya da (kadın çalışan için) doğum nedeniyle rapor aldınız. İşte tüm bu gerekçeler ile rapor almanız halinde istirahatli olduğunuz sürelere ilişkin ödemeniz Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılır. Yapılan bu ödeme rapor parası diğer ismi ile geçici iş göremezlik ödemesi olarak adlandırılır.

Hastalık rapor parası alma şartları ve hastalık rapor parası hesaplama 2018

Rapor parası alabilmek için kaç gün gerekir ? Hastalıktan dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan işgöremezlik parası alabilmeniz için;

  • Rapor aldığınız tarihten önceki son 1 yıl içerisinde (aynı işyerinde olması zorunlu değil) en az 90 gün sigorta primi olması gerekiyor.
  • Ayrıca rapor aldığınız tarihte aktif sigortalı olmanız gerekmektedir.

Hastalık raporlarında Sosyal Güvenlik Kurumu 1 ve ya 2 günlük raporlar için ödeme yapmaz. Bu tutarlar işveren tarafından kesilebilir. Hastalık rapor parasını SGK raporun 3. gününden başlayarak öder. Örneğin 10 günlük hastalık raporunun 8 günü için ödeme yapar.

Hastalıktan dolayı rapor parası hesaplamasında 1 gün için ödenecek rapor parası tutarı için rapor almış olduğunuz son 3 ayın toplam brüt kazancı yine son 3 ayın toplam gün sayısına bölünür. Eğer ayakta tedavi ise bulunan sonucun 2/3’ü bir günlük rapor parası ödemesi olarak yapılır. Eğer yatarak tedavi görmüşseniz 1/2’si ödenir.