Araç Kasko Değeri

Sigorta poliçelerinin hazırlanma aşamalarında ilk karşılaşılan terim, araç kasko değeridir. Araç kasko değeri, kasko fiyatının belirlenmesini sağlayan bedeldir. Bu bedel, motorlu taşıtlar vergisi ödenirken temel alınır.

Araç Kasko Değeri Hesaplama ve Sorgulama

Aracın kasko değeri, araç sahipleri tarafından internet üzerinden ya da sigorta firmalarından kolayca öğrenilebilir. Türkiye Sigortalar Birliği tarafından, farklı dönemlerdeki araçların marka ve modellerine göre bir değer listesi açıklar. Araçlar ister ikinci el ister sıfır olsun, araç hakkındaki tüm kasko poliçeleri bu listelerden takip edilir. TSB, hazırladığı bu listeleri aylık olarak günceller. Bu nedenle, aracın kasko değeri de sürekli değişiklik gösterebilir. Dikkat edilmesi gereken husus, listede belirlenen kasko değerlerinin kesin değil, tavsiye niteliğinde oluşudur.

 

Araç Kasko Değeri Neye Göre Belirlenir?

Türkiye Sigorta Birliği tarafından hazırlanan ve sürekli güncellenen araç kasko değer listesi, aracın kaza yapması halinde araç sahibine ödenecek tazminatın belirlenmesinde büyük yarar sağlar. TSB tarafından hazırlanan listedeki araçlar 15 yaş altı araçlar için geçerlidir. Daha eski yaş grubunda bulunan araçların kasko değerleri, sigorta firmaları tarafından belirlenir.

Araç Kasko Değer Listesi

Aracı sigorta ettirilen ve oluşabilen herhangi bir kaza durumunda maddi zararı karşılayacak olan kasko sigortası, zorunlu olmayan bir sigorta türüdür. Ancak araç kasko değer listesi, araç hakkında yapılan kasko değerlerinde belirleyici role sahiptir. Güncel kasko değer listesini merak edenler, Türkiye Sigorta Birliğinin web sitesini ziyaret edebilirler.