Tazminatsız İşten Çıkarma Sebepleri

Tazminatsız İşten Çıkarma Sebepleri, İşten çıkarılma sebepleri incelendiğinde bazılarının çalışanlara tazminat ödemeyi mecbur hale getirdiği bilinmektedir. Bunların dışında yer alan nedenlerden dolayı ise çalışanlar tazminatsız olarak işten çıkarılmaktadır. Bahsedilen farklılığın temel nedeni yukarıda da belirtildiği gibi tamamen çıkarılma nedenleridir. Tazminatsız işten çıkarma sebepleri ilgili kanun maddesi ve yargı kararları ile belirlenmiştir. Bazı durumlarda tazminat ödenmemesi gerektiği ile ilgili net hükümler bulunmasına rağmen bazı durumlar çok net olarak belirtilmemiştir. Buna bağlı olarak olaylar yargıya taşınmakta ve son olarak Yargıtay bu konuları kesin hükme bağlamaktadır. Dolayısıyla da bu noktadan sonra Yargıtay tarafından verilen kararlar da emsal olmakta ve ilgili karara göre çalışanlara tazminat ödenmekte ya da ödenmemektedir.


Tazminatsız İşten Çıkarma Sebepleri

Tazminat ödenmeden işten çıkarılma yapılabilmesi bir takım şartların oluşması gerekmektedir. Yani işverenler keyfi nedenlerden dolayı işçileri işten çıkarıp tazminat ödememe gibi bir şey yapamazlar. Tazminatsız işten çıkarma sebepleri bunun için belirlenmiştir. Söz konusu nedenleri kendi içinde üç ana sınıfa ayırmak mümkündür. Bunlar şu şekildedir:

  • Sağlık Sebepleri
  • Ahlaki Nedenler
  • Zorlayıcı Nedenler

Yukarıda bahsedilen nedenlerin ilki sağlıkla ilgili olandır. Sağlık sorunlarının tazminat almaya engel olacağı kimseye mantıklı gelmemektedir. Fakat buradaki durum biraz daha farklıdır. Bundan dolayı bazı sağlık sorunlarında ilgili yasa işverenlere tazminatsız olarak işten çıkarma hakkı vermiştir.

Sağlık Sorunlarından Kaynaklanan Tazminatsız İşten Çıkarma Sebepleri

Sağlık sorunlarından bazıları tazminatsız işten çıkarma sebepleri arasında yer almaktadır. Bunların temelinde kişilerin kendi kusurlarından dolayı sürekli hastalanması bulunmaktadır. Kişiler kendi kastı ya da alkol gibi kötü alışkanları olması nedeniyle sağlık sorunları yaşaması ve bunun sonucunda da art arda 3 gün ya da aynı ay içerisinde 5 günden fazla devamsızlık yapılması durumunda işverenler çalışanlarını tazminatsız olarak işten çıkarma hakkı bulunmaktadır. Bunun dışında çalışanların tedavi edilmeyecek özellikte bir hastalığa yakalanması ve buna bağlı olarak da söz konusu işyerinde çalışması sakıncalı olduğu Sağlık Kurulu tarafından belirlenmesi durumunda işverenler yine aynı hakka sahiptir. Burada belirtilen durumların haricinde yaşanan sağlık sorunlarında işverenlerin böyle bir hakkı bulunmamaktadır. Dolayısıyla da işverenlerin diğer sağlık sorunlarından dolayı işçilerini işten çıkarır ise tazminat ödemesi gerekmektedir.

Ahlaki Sorunlara Bağlı Olan Tazminatsız İşten Çıkarma Sebepleri

Tazminatsız olarak işten çıkarılma nedenlerinin çok büyük bir kısmını ahlaki konular oluşturmaktadır. Bunlar farklı maddeler halinde sıralanabilmektedir. Tazminatsız işten çıkarma sebepleri arasında yer alan ahlaki nedenler şunlardır:

  • İş başvurusu tarafından beyan edilen bilgilerin doğruluğu çalışanlara aittir. Dolayısıyla bunların yanlış olarak verildiği tespit edildiği andan itibaren işverenlerin tazminatsız olarak bu kişilerin işlerine son verme hakkı bulunmaktadır.
  • Çalışanın işyerinde diğer çalışanlardan bir tanesine cinsel tacizde bulunması da sebepler arasında yer almaktadır.
  • Çalışanın işveren ya da ailesi hakkında onur kırıcı sözler sarf etmesi, küçük düşürmeye ve aşağılamaya çalışması.
  • Çalışanın işyerinde bulunanlara, işverene ya da ailesinden birisine fiziki müdahalede bulunması, sataşması.
  • Çalışanın işverene bağlılığına yakışmayacak hareketlerde bulunması ve kendisine duyulan güveni kötüye kullanarak hırsızlık yapması ya da farklı şekilde işyerine zarar vermesi.
  • İşyerinde çalışana verilen görevlerin bilerek kasıtlı şekilde sürekli aksatılması ve uyarılara kulak asılmaması.
  • Çalışanın kurallara bilerek uymayarak iş güvenliği konusunda ciddi riskler oluşturması ve bu riskler sonucunda işyerinde bulunan makinelere bir aylık ücreti ile karşılamayacak şekilde zarar vermesi.
  • 7 ya da daha fazla kesinleşmiş hapis cezası alması.
  • Mazeretsiz olarak art arda 2 ya da bir ay içerisinde 3 gün işe gelinmemesi

Yukarıda sayılan nedenler tazminatsız işten çıkarma sebepleri arasında bulunmaktadır. Çalışanların ve işverenlerin bunlara mutlaka önem göstermesi gerekmektedir.