Emzirme Ödeneği

Emzirme Ödeneği, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı bir sigortalılık süresi olan 4/A ya da 4/B’lilere doğum yapmaları halinde ödenen ödenek emzirme ödeneği adını taşımaktadır. “Süt parası” olarak da adlandırılmaktadır.

Emzirme ödeneği alma şartları nelerdir?

Bir defaya mahsus olarak yapılan bu ödeme için:

  • Çocuğun doğum tarihinden önceki bir yıl içerisinde annenin en az 120 gün sigortalı olarak çalışması gerekmektedir. 120 günlük primi yatmayan kişilere devlet ödeme yapmayacaktır.
  • 4/B yani Bağkur kapsamında çalışanlara bu 120 günün yanında, geriye dönük prim borcunun olmaması ve GSS’de prim borcu bırakmaması şartları da konulmuştur.
  • Olası bir işten ayrılma durumunda çocuğun bu tarihten itibaren 300 gün içerisinde doğması gerekmektedir. Ayrıca son 15 ay içerisinde yine 120 günlük prim şart koşulmaktadır.

Bu şartları karşılayan herkes emzirme ödeneği alabilmektedir.

Emzirme ödeneği ile ilgili diğer ayrıntılar

  • Emzirme ödeneği nereden alınır?

PTT’den bu ödemeyi almanız mümkündür. Ancak SGK bilgi sisteminde tanımlamış olduğunuz bir banka hesabınız varsa doğrudan o hesap için de talepte bulunabilirsiniz.

  • 2018 yılında miktar nasıl değişti?

2017 yılında 133,00 TL olan emzirme ödeneği bu yıl 149,00 TL olarak güncellendi.

  • Bu yardıma başvurmak istiyorum. Nasıl yapabilirim?

Herhangi bir ön hazırlık yapmaksızın annenin doğum yaptığı hastanedeki rapor SGK sistemine girildiğinde emzirme ödeneği en geç bir ay içerisinde hesabına yatmış olur.

  • Doğum parası ve emzirme ödeneği aynı şey midir?

Doğum parası ve emzirme ödeneği iki farklı yardım modelidir. Doğum parası genellikle çalışmayan ve prim yatırmayan annelere bir defaya mahsus olarak verilen bir ödemedir. Hazır yeri gelmişken doğum parası olarak birinci çocuğa 300,00 TL, ikinci çocuğa 400,00 TL, üçüncü çocuk ve sonrakilere de 600,00 TL’lik meblağlar verilir.

  • Devlet memurları bu ödemeden yararlanabilir mi?

Hiçbir devlet memuruna emzirme parası verilmez. Ancak doğum yardımı alabilirler.

  • Ben ev hanımıyım, eşim ise sigortalı olarak çalışıyor. Yine de bu ödemeyi alabilir miyiz?

Evet, almanız mümkündür.

  • Bağ-Kur borcum var. Ancak bu paraya da ihtiyacım var. Ne yapabilirim?

Aslında sorun şu ki, kanunlar bu konuda oldukça net ve kesindir. Eğer borcunuz yüksek bir meblağa karşılık gelmiyorsa doğumdan önce Bağ-Kur borcunuzu ödediğiniz takdirde bu yardımdan faydalanabilirsiniz.

  • Ödemem bir türlü hesabıma yatmadı. Hangi yolu izlemem gerekir?

SGK tüm Türkiye çapında hizmet veren bir devlet kurumudur. Bu yüzden de zaman zaman gecikmelerin ve aksaklıkların meydana gelmesi çok doğaldır. O yüzden bir ay boyunca beklemiş ve hesabınızda ödemeyi yine de görmemişseniz hemen bağlı bulunduğunuz SGK İl Müdürlüğü’ne giderek durumu bildirmeniz gerekecektir.

  • Adıma açılmış icra dosyaları var. Ödemeyi almama engel olur mu?

Bu tür devlet ödemeleri vergiden muaf tutulmaktadır. O yüzden de başla bir ödeme için bu paradan kesinti yapılması söz konusu bile değildir. Ancak yine de hesabınızın olduğu banka şubesi ile iletişime geçebilir ve çok daha detaylı bir bilgi edinebilirsiniz.

  • Bebeğim ölü doğdu. Yine de ödeme alabilir miyim?

Hayır. Bebeğin doğum sonrası yaşıyor olması başlı başına ayrı bir şarttır.

  • İkiz çocuk doğurdum. Bu emzirme ödeneğini etkiler mi?

Emzirme ödeneğini etkilemeyecektir. Fakat doğum parası konusunda 700,00 TL’lik bir ödeme almanıza neden olacaktır. Bununla birlikte eğer üçüz çocuk doğumu yapmışsanız 1.300,00 TL alabilirsiniz. Nadir de olsa bazen doğumlar dördüz ve daha fazla sayıda olabilmektedir. Bu durumda da çocuk başı 600,00 TL alabilirsiniz.