Kasko Hesaplama

Kasko Hesaplama, İsteğe bağlı düzenlenen kasko sigortası genel ve ek teminatları ile kusur durumuna bakılmaksızın kullanıcının zararını karşılayan son derece faydalı bir sigorta türüdür. Zorunlu trafik sigortası gibi sadece kaza anında karşı tarafı güvence altına almanın ötesinde yanma, çalınma gibi olumsuzluklarda da zararı tanzim eder. Bu avantajlı yönü sayesinde sürücülerin yoğun ilgisine tabidir. Dolayısıyla da konu üzerine çalışan onlarca sigorta şirketi ve binlerce acente kasko hesaplama yaparak çeşitli fiyat teklifleri hazırlamaktadır. Sürücülerin hangi sigorta şirketinden yahut hangi acenteden yararlanacağı, seçimlerini neye göre yapacağı ve ek olarak hangi teminatları talep edeceği gibi detaylar kasko poliçesinin fiyatını değiştirebilmektedir.

Teminatların Fiyata Etkisi Nedir?

Poliçe hazırlanırken oluşacak fiyat teklifinin en belirleyici unsurlarından biri de teminat altına alınan konulardır. Kasko hesaplama tamamlanmadan önce yaşanılan bölgenin varsa hususi şartları da göz önüne alınarak gerekli teminat konuları eklendiği takdirde doğru bir sonuca ulaşılmış olur.

Peki, bölgesel şartlara göre değişebilen yahut her yer için standart olan teminat başlıkları nelerdir?

  • Deprem ve Volkan Patlaması: madde isminden de anlaşılacağı üzere sadece riskli bölge ve zamanlar için gereklidir.
  • Sel yahut su baskını: isteğe bağlı bir madde olsa da ülkemizde ne sıklıkla yaşandığı düşünüldüğünde son derece gerekli bir teminat olduğu anlaşılacaktır.
  • Toplumsal Olaylar ve Terör: kasko hesaplama işleminde göz ardı edilmemesi gereken detaylardan biridir. Herhangi bir toplumsal hareketlilik esnasında aracın nelere maruz kalabileceğini kestirmek zordur.
  • Hasarsızlık teminatı: düzenli kasko kullanıcılarının iyi bildiği ve önemsediği konulardan biri de hasarsızlık indirimidir. Herhangi bir kaza yaşanmadığı sürece yıllar içerisinde %60’lara varan indirimler yaşanabilmektedir. Hasarsızlık teminatı poliçeye eklendiğinde indirim oranında belirtilen şartlarda koruma sağlanır.

Nasıl Kasko Teklif Alınır?

Kasko üzerine teklif alınabilecek seçeneklerin çokluğu biraz kafa karıştırıcı gibi görünse de, gelişen internet imkânları sayesinde birkaç dakika içerisinde birbirinden farklı teklifler almak ve makul bir karara varmak mümkün olabilmektedir. Özellikle kasko hesaplama hizmeti veren web sitelerinde, istenilen bilgiler girilerek çok sayıda teklifi tek bir ekranda görerek en uygun olanı tercih etmek dakikalardan öteye geçmeyecektir.

Web Ortamında Teklif Almak Avantajlıdır

Mevcut sigorta şirketlerinden ayrı ayrı alacağınız tekliflerde öncelikle tek tek hepsiyle uğraşmak zahmetli olacağından yeteri kadar karşılaştırma yapılamaması sorunu ortaya çıkar. Oysa web uygulamaları sigorta şirketlerinin tamamından teklifi bir araya getirir. Diğer yandan web üzerinden alınan karşılaştırmalı tekliflerde bir rekabet ortamı oluşur ve webe özel indirimlerle bütçeye katkı sağlama imkânı doğar.

Zararların Tazmini Aşamasında Değer Listeleri

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından aylık olarak hazırlanan araç değer listesi bulunmaktadır. Bu liste doğrultusunda acenteler bir kalıba uyarak fiyat verir ve poliçe hazırlarlar. Yine aracın tamamının tanzim edilmesi gerektiğinde bu değer listesine göre karar verilir. Değer listeleri her hazırlanışta geçmişe doğru 15 yıllık düzenlenir.

Kasko Geçerlilik Süreleri

Kaza, yangın yahut hırsızlık gibi mağduriyetlerin yaşandığı gün ve saat itibariyle poliçe geçerlilik tarihi aralığında olmadıkça kasko tazmin işlemine geçemez. Poliçeler ise ödeme yapıldığı gün başlar ve 365 gün sonra biter. Ödeme taksitli yapılacak ise ilk taksit tahsil edildiğinde poliçe geçerlilik kazanacaktır.

Kasko Bedeline Etki Eden Unsurlar

Kasko hesaplama yapılırken araçların modeli, motor hacmi, sınıfı gibi unsurlar dikkate alınırken diğer yandan kullanım amacı da değerlendirilir. Ticari amaçla kullanım ile bireysel kullanımın kasko değerleri birbirinden farklıdır. Hakeza tarım sektöründe kullanılan araçların da kasko yapılanması farklı değerlendirilmektedir.

Ayrıca Kasko araç Değer Listesi sayfamızıdaki yazılarıda okumanızı tavsiye ediyoruz.